5 March 2024

NutsCode, energieverbruik in beeld!

Alles draait om thermoregulatie !

Wat is de NutsCode?


De NutsCode is de optelsom van je gas-, water- en stroomrekening per jaar in Euro’s. Hij lag vaak in de orde van een gemiddeld maandinkomen, maar is de laatste tijd flink gestegen.

Wat kun je ermee?

  • Je totale nutskosten vergelijken met de rest van de straat.
  • Kijken of je met dit budget ook andere dingen kunt doen op andere plekken. Vaak is het gros van je gasverbruik toe te schrijven aan een beperkt aantal koude dagen in de winter. Een avondje sporten, naar de kroeg of lekker uit eten is dan al snel rendabel.

Heeft dat nut?

Jazeker, de verschillen op straatniveau zijn namelijk vaak erg groot, terwijl de woningen bouwkundig vaak op elkaar lijken. NutsCodes van twee maandinkomens zijn zeker geen uitzondering.

Maarrr….

Het het energievraagstuk begint bij het goed in beeld hebben van het energieverbruik. Voor welke toepassing wordt energie verbruikt, en vooral wanneer en hoeveel dan? Heel vaak gaat het om verwarming en verkoeling in allerlei vormen. Dit totaalplaatje ontbreekt eigenlijk bij nagenoeg alle huishoudens en bedrijven. Ondanks de introductie van de slimme meters en zonnepanelen met opbrengstdashboard is dit overzicht vaak ver te zoeken. Vandaar dat Nutscode.nl dan ook vooral gaat of dit inzicht. Hoe breng je makkelijk in beeld hoeveel energie je verbruikt, maar vooral welke dienst krijg je ervoor terug.

Zie ook artikel “Met beppen kun je fiks besparen