
Thermoregulatie is het vermogen van mensen, planten en dieren om hun kerntemperatuur te handhaven. Sommige organismen doen dit direct door zelf warmte te produceren (warmbloedig). Andere organismen doen dit indirect door zich bijvoorbeeld op te warmen in de zon (koudbloedig). Ieder organisme heeft een ideale temperatuur, en een onder- en bovengrens, zijn comfortzone. Als het organisme deze grenzen overschrijdt kunnen de vitale lichaamsfuncties afnemen. Als het te heet wordt heet dit hyperthermie of oververhitting, als het te koud wordt hypothermie of onderkoeling.
Als je heel goed naar de keuzes kijkt die mensen maken om fysiek binnen hun “comfortzone” te blijven, kun je hiermee het gros van je energierekening verklaren. Het gaat namelijk niet alleen om keuzes met betrekking tot je woning, maar vooral om keuzes met betrekking tot kleding, beweging, voeding en locatie.

Een ijsje eten in de zon, mooi voorbeeld van thermoregulatie. Meer warmtebeelden zijn te vinden op www.worldofwarmth.com >>