8 June 2023

NutsCode, energieverbruik in beeld!

Alles draait om thermoregulatie !

Rustverbruik

Rustverbruik is de hoeveelheid energie die een woning of bedrijfspand verbruikt op het moment dat het pand “in diepe rust” is. De energie die verbruikt wordt op het moment dat alles wat niet nodig is uit staat. Voor de meeste huishoudens en bedrijfspanden is dat grofweg tussen 1:00 en 5:00 uur ‘s-nachts. Alle bewoners of gebruikers slapen of zijn afwezig en er wordt geen gebruik gemaakt van bijvoorbeeld verwarming, verkoeling of verlichting. Het is een hele mooie indicator voor inefficiënte energieverspilling. Voorbeelden zijn verwarming of verlichting in ruimtes die niet of nauwelijks gebruikt worden. Het gaat gemiddeld om ongeveer 8% van het energieverbruik.

Sluipverbruik
Het rustverbruik lijkt op “Sluipverbruik”, maar is toch net iets anders. Sluipverbruik kan vaak naar bijna 0% teruggedrongen worden omdat deze energie niet nuttig verbruikt wordt. Dit is bijvoorbeeld de energie voor een vloerverwarmingspomp die 24 uur per dag 365 dagen per jaar draait, maar waarvan bijvoorbeeld het leidingnetwerk is afgekoppeld van het verwarmingssysteem na een verbouwing. Volledig nutteloos verbruik van energie dus. Vaak hoeven deze pompen ook als ze wel zijn aangekoppeld geen 24 uur per dag te draaien.

Energieverspilling
Een oude vriezer in een schuurtje die niet of nauwelijks gebruikt wordt is een voorbeeld van energieverspilling.

Bron: Wikipedia >>


Je “RustVerbruik” is misschien een wat onbekend begrip, maar het gaat over het energieverbruik van een woning. Het is het verbruik aan stroom als je woning “in rust” is. Dit zal voor elke huishouden weer net even anders zijn. Maar als je globaal van 23:00 tot 7:00 slaapt, dan is het verbruik in deze periode een indicatie van je RustVerbruik. Dit is iets anders dan sluipverbruik. Je energieverbruik kun je splitsen in vier verschillende groepen:

  1. Bewust Benut: je zet de lamp aan als je naar de wc gaat, en weer uit als je klaar bent. De stroom is nuttig gebruikt in de periode dat je licht nodig hebt. Je zet de straalkachel aan als je in de kamer bent en uit als je naar bed gaat. Deze voorbeelden horen niet bij het RustVerbruik, het verbruik vind namelijk overdag plaats, als je actief in huis aanwezig bent.

2. Bewust Onbenut: Je laat ‘s-avonds de lamp in de toilet branden, want dan hoef je ‘s-ochtends niet weer opnieuw aan te doen. De elektrische verwarming in de badkamer staat 24 uur per dag aan, terwijl hij alleen in de ochtend en avond even gebruikt wordt. De energie wordt maar voor een klein gedeelte nuttig gebruikt, het merendeel zinloos, dit verbruik is wél onderdeel van je RustVerbruik.

3. Onbewust Benut: Dit is bijvoorbeeld de stroom die een koelkast of ventilatiesysteem ‘s-nachts verbruikt. Je bent je niet echt bewust van het verbruik omdat je de apparaten niet zelf aan of uit hoeft te zetten, maar het is wél een nuttige dienst. Ook dit verbruik is onderdeel van je RustVerbruik. Dit aandeel is mogelijk wel te verlagen als het om hele oude inefficiënte apparaten gaat of als de capaciteit niet goed ingesteld is.

4. Onbewust Onbenut: Dit is bijvoorbeeld een vloerverwarmingspomp die 24 uur draait, zonder dat de verwarming aan staat. Dit is in feite sluipverbruik, je bent je niet bewust van het verbruik en je krijgt er ook niets nuttigs voor terug. Dit is een belangrijk onderdeel van je RustVerbruik omdat het ook draait als het huis in feite in rust is. Hier zijn soms financieel grote klappers te maken.

Om je RustVerbruik te kunnen bepalen moet je weten hoeveel stroom je verbruikt als je huis in rust is. Dit kun je achterhalen via de app van je energieleverancier als je een slimme meter hebt. Of je moet een paar dagen even de meterstand opschrijven vlak voordat je naar bed gaat en ‘s-ochtends als eerste in de ochtend. Vervolgens kun je het handmatig uitrekenen in Watt per uur.