1 December 2023

NutsCode, energieverbruik in beeld!

Alles draait om thermoregulatie !

Met beppen kun je fiks besparen

Sint-Oedenrode – Vaak lijken de huizen in een straat veel op elkaar, toch kunnen de energierekeningen behoorlijk van elkaar verschillen. Meestal is dit goed te verklaren, maar soms ook niet. Wat hebben de buren anders gedaan en wat valt ervan te leren? Om hierachter te komen introduceert de Energiecoöperatie van Meijerijstad het zogenaamde “beppen”.

Wat is “beppen”? Vrij simpel, het met 5 buren bespreken van maatregelen die zoal genomen zijn om energie te besparen. Misschien zit er iets tussen dat je ook wilt proberen. Test het een tijdje en bespreek de volgende keer hoe het bevallen is. En natuurlijk wat je dat scheelt aan energieverbruik en kosten.
Bij oudere huizen gaat het al snel over bouwkundige maatregelen zoals isoleren van je dak, dubbel glas, isoleren van muren en vloeren. In de vaak beter geïsoleerde nieuwere woningen gaat het vooral over het zo slim mogelijk gebruiken van de warmte. Welke eenvoudige maatregelen zetten zoden aan de dijk? Het gaat zeker niet alleen over grote dure apparaten, het zijn vaak juist de kleine relatief eenvoudige dingen die veel kunnen besparen. Moet je 20 keer per dag tegen je kinderen zeggen dat ze de deur achter hun kont dicht moeten doen, dan is een deurveer misschien toch wat relaxter. In de winterperiode wat dikkere gordijnen ophangen scheelt veel. Zeker als je ze niet vóór maar achter de radiatoren hangt. Dit kan ook met tijdelijke tussengordijnen, bijvoorbeeld bij een open keuken of in het trapgat. Er komen echt grappige maatregelen boven water die vaak niets of weinig kosten. Maar het beppen begint met inzicht in je verbruikscijfers: weet je hoeveel gas en stroom je per jaar, maand, week, dag of zelfs per uur verbruikt? Als je weet wat de belangrijkste energieslurpers zijn en op welk moment van de dag, is het makkelijker om nuttige maatregelen te nemen.


Tijdens zo’n avondje “beppen” zullen allerlei vragen langskomen. Bijvoorbeeld ”Moet ik mijn koelkast van 18 jaar oud wel of niet vervangen? Hij doet het toch nog prima”. Dit is een mooie vraag voor één van de deelnemers om even uit te zoeken en daar de volgende bijeenkomst op terug te komen. Moet je radiatorfolie op de muur of op de radiator plakken? Hoe wordt de kamertemperatuur überhaupt geregeld? Op hoeveel graden staat de keteltemperatuur? Veel dingen kun je zelf regelen, daar zijn de eerste twee bijeenkomsten voor bedoeld. Voor sommige wat meer bouwkundige vragen is het goed om hulp in te roepen. Dan kun je overwegen om een beroep te doen op een (gratis) energiecoach van de energiecöoperatie. Ze zijn experts in het vinden van de, vaak eenvoudige, mogelijkheden. Zie voor meer informatie over beppen en energiecoaches www.ecmeierijstad.nl