1 December 2023

NutsCode, energieverbruik in beeld!

Alles draait om thermoregulatie !

Verlaag RustVerbruik, verhoog comfort.

Je “RustVerbruik” is misschien een wat onbekend begrip, maar het gaat over het energieverbruik van een woning. Het is het verbruik aan stroom als je woning “in rust” is. Dit zal voor elke huishouden weer net even anders zijn. Maar als je globaal van 23:00 tot 7:00 slaapt, dan is het verbruik in deze periode een indicatie van je RustVerbruik. Dit is iets anders dan sluipverbruik. Je energieverbruik kun je splitsen in vier verschillende groepen:

  1. Bewust Benut: je zet de lamp aan als je naar de wc gaat, en weer uit als je klaar bent. De stroom is nuttig gebruikt in de periode dat je licht nodig hebt. Je zet de straalkachel aan als je in de kamer bent en uit als je naar bed gaat. Deze voorbeelden horen niet bij het RustVerbruik, het verbruik vind namelijk overdag plaats, als je actief in huis aanwezig bent.

2. Bewust Onbenut: Je laat ‘s-avonds de lamp in de toilet branden, want dan hoef je ‘s-ochtends niet weer opnieuw aan te doen. De elektrische verwarming in de badkamer staat 24 uur per dag aan, terwijl hij allen in de ochtend en avond even gebruikt wordt. De energie wordt maar voor een klein gedeelte nuttig gebruikt, het merendeel zinloos, dit verbruik is wél onderdeel van je RustVerbruik.

3. Onbewust Benut: Dit is bijvoorbeeld de stroom die een koelkast of ventilatiesysteem ‘s-nachts verbruikt. Je bent je niet echt bewust van het verbruik omdat je de apparaten niet zelf aan of uit hoeft te zetten, maar het is wél een nuttige dienst. Ook dit verbruik is onderdeel van je RustVerbruik. Dit aandeel is mogelijk wel te verlagen als het om hele oude inefficiënte apparaten gaat, maar heeft geen prioriteit.

4. Onbewust Onbenut: Dit is bijvoorbeeld een vloerverwarmingspomp die 24 uur draait, zonder dat de verwarming aan staat. Dit in feite sluipverbruik, je bent je niet bewust van het verbruik en je krijgt er ook niets nuttigs voor terug. Dit is een belangrijk onderdeel van je RustVerbruik omdat het ook draait als het huis in feite in rust is. Hier zijn soms financieel grote klappers te maken.

Om je RustVerbruik te kunnen bepalen moet je weten hoeveel stroom je verbruikt als je huis in rust is. Dit kun je achterhalen via de app van je energieleverancier als je een slimme meter hebt. Of je moet een paar dagen even de meterstand opschrijven vlak voordat je naar bed gaat en ‘s-ochtends als eerste in de ochtend. Vervolgens kun je het handmatig uitrekenen in Watt per uur.

Wikipedia Rustverbruik >>